snailmail woordenboek

Een kleine notitie. Ik vind snailmail leuk, maar ben geen expert. Dit is hoe ik het zie/begrijp.

DOOTJES / GOODIES
Dit is hoe ik het noem, maar is geen officiele term. Hiermee bedoel ik de extra's die je in de envelop stopt. Deze kunnen handgemaakt, gekocht, van de kringloop of vintage zijn. Of nog iets helemaal anders! Er zijn geen regels. Ook is het niet verplicht of een minimum wat je er in moet doen.

ENVIE
Afkorting voor envelop.

MASKING/WASHI TAPE
Plakband van (rijst)papier met vrolijke printjes en kleurtjes. De meeste zijn goed beschrijfbaar en makkelijk te scheuren. Bijzondere tapejes kun je bij verschillende webshops en op Etsy vinden, maar er zijn ook steeds meer winkels (hema, V&D, enz.) die ze ook verkopen. Lees meer over de tapes in dit blog bericht.

PENVRIEND(IN)
Hier zijn de meningen heel erg over verdeeld. De een zegt dat dit snailmail is, ik persoonlijk maak onderscheid. Ja, het is ongeveer hetzelfde, maar hier zitten geen dootjes bij. Net als snailmail, kan dit doorgaan zolang jullie beide willen.

PIF
Letterlijk is het 'pay it forward', maar de term wordt gebruikt bij creatieve pay it forwards. Mensen posten een afbeelding en maken 5 dingen voor 5 mensen. De 'catch' is, is dat je het ook weer moet doen.

POSTCROSSING
Je kunt een hele hoop informatie op de website vinden, maar dit is hoe ik het begrijp. Je wisselt ansichtkaarten uit met allerlei mensen op de hele wereld. Iedereen heeft een individuele code die je op de kaart schrijft en dit is hoe je kaarten 'registreert' op de website (om te laten zien dat je 'm ontvangen hebt). Ik weet niet zeker, maar volgens mij zorgt de website voor de connecties. Je kunt je instellingen instellen op welke landen je graag de kaarten van ontvangt. Ansichtkaarten uitwisselen is eenmalig. Je wisselt iedere keer met iemand anders een kaart uit.

SNAILMAIL
Elkaar (handgeschreven) brieven sturen en in de envelop stop je leuke dootjes. Deze kunnen handgemaakt, gekocht, van de kringloop of vintage zijn. Dit kan zolang doorgaan als jullie beiden willen.

TRAVELING NOTEBOOK
Schriften die van persoon naar persoon reizen en iedereen schrijft er iets in. Ze hebben meestal een thema, zoals: koken/recepten, creatief/inspiratie, dagboek, enzovoorts. Je begint eerst met een groep te maken, dit zijn alle mensen die een schrift beginnen en met wie je ze uitwisselt. Als jullie er allemaal in hebben geschreven, spreken jullie af (als mogelijk) en bekijken elkaars schriften om te zien wat de anderen hebben gedaan. Dit is eenmalig, tenzij jullie het gezamenlijk afspreken, wordt er maar één schrift gemaakt.

Weet je een woord dat je hier nog mist? Laat het me weten!