maandag 29 juli 2013

KRAFT + DOOSJES TUTORIAL

Geïnspireerd door een plaatje dat ik gepint heb op Pinterest, kreeg ik een leuk ideetje voor de volgende snailmail tutorial. Achter dat plaatje zit volgens mij ook een tutorial, maar ik vind het leuker zelf dingen te verzinnen (plus mijn ruimtelijk inzicht is niet super ;)). Dit is wat ik gedaan heb:

STAP 1
Eerst heb ik een uitvouw van een doosje (10 x 10 x 2,5 cm) gemaakt, deze kun je hier gratis downloaden (om zelf te printen). De strakke lijnen moeten worden uitgesneden, stippel staat voor vouwen en de grijze vlakjes is waar lijm komt als je 'm in elkaar gaat zetten.STAP 2
Deze printte ik 2 keer op kraft papier (gekocht bij Bureau Bewust, waar je overigens ook terecht kunt voor allerlei andere fijne kraft-spulletjes en topo papier!) en die heb ik vervolgens uitgesneden.Je kunt natuurlijk ook uitknippen, het is maar net wat je voorkeur heeft. Voor mij is dat toch een stanley mes met liniaal, dan is ie zo recht mogelijk. Als je met een mesje werkt, vergeet dan niet de snijmat!

STAP 3
Omdat ik wil dat de doosjes stevig zijn, maar ik niet al te dik papier in de printer kan doen, heb ik de uitgesneden uitvouwen op stukken karton geplakt (Pritt). Zorg ervoor dat je de randjes goed vastplakt, zodat het niet los gaat krullen als je zometeen gaan vouwen.Ik wil liever niet dat je de print straks kunt zien als het doosje af is, dus daar heb ik de lijm op gesmeerd. Ik hou de uitvouw bij de hand (op de computer, of een extra printje), dan kan ik die als referentie gebruiken om te zien waar ik moet vouwen en snijden.

STAP 4
Weer heb ik het stanley mes en liniaal gebruikt om het overbodige karton af te snijden. Nu heb ik ook flapjes los gesneden waarmee het doosje vast wordt gemaakt


STAP 5
Daarna ben ik met een rilbeen alle vouwlijnen nagelopen. Huh wat? Geen zorgen, ik leg het uit :) Een rilbeen is een plastic dingetje waarmee je vouwlijnen kunt maken (=rillen). Hierdoor vouwt het wat soepeler als je het doosje in elkaar zet. Heb je die niet? Dan kun je ook gewoon een balpen (met punt naar binnen) gebruiken. Wil je graag een rilbeen kopen? Deze zijn meestal wel verkrijgbaar in tekenwinkels.

Wat je doet: Leg de liniaal langs langs de lijn die je wilt trekken (zoals aangegeven op de uitvouw met stippellijnen). Trek je rilbeen/pen erlangs tot je een gedeukte lijn ziet, soms moet je het een paar keer herhalen, het hangt van het karton af dat je gebruikt. Haal de liniaal wel en vouw het karton heen en weer, je zult merken dat dit makkelijk gaat.

Tips:
> Doe dit ook op de snijmat, een flexibele ondergrond maakt het wat makkelijker.
> Druk niet te hard, dan beschadig je het karton. Voor de zekerheid kun je dit het beste doen op de kant die de binnenkant gaat worden, als het doosje dan in elkaar zit, vallen eventuele beschadigingen niet zo op.STAP 6
Daarna kun je de doosjes in elkaar zetten. Smeer lijm op de aangegeven plekken op de uitvouw. Je kunt ook dubbelzijdige tape gebruiken, dan hoef je niet te wachten tot de lijm gedroogd is. Heb je dit niet? Klip de hoekjes dan even vast met bijvoorbeeld een haarspeldje, zodat het niet los kan schieten.

Tips:
> Tijdens het vouwen, kunnen uiteindes los komen. Hou dus lijm bij de hand zodat je die meteen kan vastmaken.
> Als je dubbelzijde tape gebruikt, knip dan met een oude schaar. Die lijmresten kunnen je schaar verpesten,

En voilá de doosjes!STAP 7
Daarna heb ik een mapje gemaakt, hierin gaan we de doosjes plakken en moet er dus omheen. Ik heb een groot stuk karton gepakt en daarop 1 van de doosjes op gelegd. Het ging om de breedte (hij is vierkant, dus maakt niet zoveel uit hoe om je 'm legt). Ook heb ik het ietsje ruim genomen, ietsje verder van de rand af gelegd. Beter later het extra geknippen, dan te kort en balen. Waar hij uitkomt, heb ik een krasje gezet en daarna over de hele lengte van het karton een rand gerilt (met pen of rilbeen).Daarna heb ik dat herhaald, maar toen ging het om de hoogte van het doosje.Daarna nog een keer de breedte, maar in plaats van een vouwrand maken, heb ik het daar afgesneden. Om te testen of ik het goed had gedaan, heb ik de randen gevouwen en de doosjes ertussen gelegd:De map is nu een beetje te groot, maar dat is niet erg!

STAP 8
Nu is het tijd om de doosjes erin te plakken. Ik heb de vouwrand omhoog gehouden, zodat ie op de goede plek zou terecht komen. Eerst een hoop lijm op de onderkant en plaatsen maar. Het fijne van Pritt is dat het niet meteen droog is, dus je kunt er nog een beetje mee schuiven als ie niet goed zit.Nou kun je voor jezelf bepalen wat je wil, maar ik had het gekke idee in mijn hoofd om het andere doosje op de andere kant te plakken. Omdat ze natuurlijk aansluitend moeten zitten, heb ik hiervoor de volgende oplossing bedacht: De onderkant volsmeren met lijm en op de kop (lijm naar boven) naast het eerste doosje neerleggen. Vouw daarna de map dicht.en tadaa!STAP 9
Ga nu, terwijl je de map dichthoud, langs de randen en knip het overbodige karton weg.Zoals je ziet, is mijn doos ook niet perfect. Maar ik vind dat juist wel wat hebben, dat maakt het echt handgemaakt. Dus baal niet van je fouten, je kunt ze later altijd nog verbergen met masking tape o.i.d.!
Voor de klepjes heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt met knoop (klein en dun!) en touw werken, of magneettape (kun je bij de Hema kopen). Maar terwijl ik ermee bezig was, ontdekte ik dat als je de flapjes erin schuift, ze mooi blijven zitten. Helaas is dat wel een beetje onhandig voor de ontvanger.. dus wat nu?

STAP 10
Maak een lipje aan het doosje, zodat de ontvanger het makkelijk kan optrekken.
> Plak een lang stuk tape op de flap.
> Vouw deze een stukje dubbel.
> Knip recht af en daarna een driehoekje eruit.
> Vouw het flapje op de deksel en teken hier een pijltje op.Hierna kun je zelf bepalen welke inhoud en versiering je gaat maken.

EN DIT IS HET EINDRESULTAAT


Ik hoop dat ik het een beetje goed heb uitgelegd. Als niet, laat je vraag achter als comment. Ook vroeg ik me af of deze tutorial misschien te uitgebreid / ingewikkeld is. Wat vinden jullie?
Psst.. Op ankepanke's blog staat vandaag een tutorial die ook geschikt is voor een (thema)dootje.

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk die ga ik zeker een keer maken, maar dan voor iemand speciaal. Want het is best wel wat werk.....
    Super hoor, bedankt voor de uitleg.
    Groetjes wenda

    BeantwoordenVerwijderen